Groningen Schietvereniging Filadelfia

SSV Filadelfia is een gezellige schietclub in de stad Groningen met zo’n zeventig actieve schutters van alle leeftijden. Onze leden schieten graag mee met de interne competitie en met (regionale) wedstrijden. Maar ook de sfeer is belangrijk. In onze kantine kun je na het schieten gezellig bijkletsen met een hapje of drankje. We doen ook leuke activiteiten samen zoals een barbecue, Paasschieten, Kerstschieten, kleiduivenschieten, uitjes of bezoeken aan andere verenigingen.

Basistraining

We vinden een goede schietsport opleiding belangrijk. In je acht weken durende basisopleiding leer je van onze trainers hoe je veilig en correct schiet met geweer, karabijn en pistool. Je sluit elke discipline (geweer/pistool) af met een proeve van bekwaamheid. Daarna mag je zelfstandig met een verenigingswapen de schietbaan op om beurten te schieten. Je kunt meedoen aan de verenigingscompetitie om jezelf te verbeteren en te vergelijken met andere schutters. Onze trainers helpen je ook na je basisopleiding graag verder. Ze zijn allemaal door de KNSA opgeleid en gecertificeerd.

KNSA

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) is de organisatie die de schietsport in Nederland bevordert en beschermt. Ze behartigt de belangen van de recreatieve en wedstrijdschutter. De KNSA heeft ongeveer 800 aangesloten verenigingen met bijna 45.000 sportschutters.

SSV Filadelfia is lid van de KNSA. Daardoor krijgt elk lid het KNSA schietsportmagazine en een collectieve verzekering voor de schietsport op KNSA erkende banen. Ook krijgt elke KNSA schutter een schietlicentie. Met deze licentie kun je nationale en internationale wedstrijden schieten.

Kwaliteitskeurmerk

  • SSV Filadelfia is een kwaliteitsvereniging. We voldoen niet alleen aan de basiscertificering van de KNSA, maar ook aan de “Gouden Kroon certificering”. Dit is een speciaal keurmerk voor schietsportverenigingen die extra hoog scoren op kwaliteit en veiligheid. We hebben dit keurmerk sinds 2011 en hebben het steeds weer verlengd met een score van 98%. Daar zijn we heel trots op. SSV Filadelfia hoort bij de Top schietsportverenigingen in Nederland. Er zijn maar vier Drentse en drie Groningse verenigingen die het Gouden Kroon keurmerk hebben.

Geschiedenis

  • Het kerkje van Filadelfia heet Bethel (Gods huis). Het is in 1913 gebouwd bij een inrichting voor maatschappelijk ongeschikte mannen aan de Groningerweg in Tynaarlo. In 1919 kwam de inrichting in handen van de Nederlandse Landkolonisatie. Dit was een zendingsorganisatie die “de gevallenen, de ontslagen gevangene en de zwerver” wilde helpen. Na de oorlog vond men dat thuislozen niet zo afgezonderd moesten worden van de maatschappij. Toen werd Filadelfia gesloten en verkocht. Maar het vergeten derde kerkje van de oude gemeente Vries staat er nog steeds op het oude terrein van Filadelfia.

SSV Filadelfia is een schietsportvereniging die in 1999 is opgericht door fanatieke sportschutters. Ze zaten eerst in het kerkje Filadelfia. In 2001 namen ze de schietsportvereniging Op De Korrel (ODK) uit Zuidlaren over. Ze wilden SSV Filadelfia professionaliseren. Maar ze hadden problemen met de accommodatie en de eigenaar van het kerkje. Daarom gingen ze in 2010 weg uit het kerkje. Ze hielden wel hun naam en logo met het kerkje “Bethel”.

In 2022 moesten ze weer verhuizen omdat de schietbanen aan de Watermolendijk gingen sluiten. Vanaf 1 april 2023 zitten ze in de schietsportaccommodatie van de Stichting Schietbanen Groningen (SSG). De SSG beheert de schietbaan in Groningen voor zes schietverenigingen. De SSG helpt ook het kader van de verenigingen met opleidingen en trainingen.