Vereniging

SSV Filadelfia is een schietsportvereniging waar schietsport en gezelligheid hand in hand gaan. Onze vereniging heeft ongeveer zestig actieve leden, zowel mannen als vrouwen, van jong tot oud. De leden zijn enthousiaste schutters die graag meedoen met de interne competitie en met (regionale) wedstrijden. Maar juist ook de gezelligheid is een belangrijke reden voor veel leden om op zaterdagavond te komen. Onze accommodatie in de wijk Helpman in Groningen leent zich met zijn sfeervolle kantine dan ook uitermate voor het napraten onder het genot van een hapje of drankje. Daarnaast organiseert de vereniging diverse activiteiten zoals een jaarlijkse barbecue, Paasschieten, Kerstschieten, kleiduivenschieten, dagjes met elkaar op stap of een bezoek aan een andere schietsportvereniging.

Basistraining

Een gedegen opleiding is een belangrijk uitgangspunt. Tijdens jouw 8 weken durende basisopleiding leren onze trainers je de correcte schiettechniek voor geweer en pistool. Uiteraard is de veilige omgang met de wapens en het gedrag op de baan het allerbelangrijkste. De afzonderlijke disciplines (geweer/pistool) worden afgesloten met een proeve van bekwaamheid waarna de schutter zelfstandig met een van onze verenigingswapens de schietbaan op mag om beurten te schieten. Door deel te nemen aan de verenigingscompetitie meet je jouw krachten met de andere schutters en houd je jouw ontwikkeling in de gaten. Uiteraard helpen onze trainers je ook na je basisopleiding graag verder om je techniek verder te verbeteren. Al onze trainers zijn door de KNSA opgeleid en gecertificeerd.

KNSA

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) is de instantie die in Nederland het klimaat schept en onderhoudt, waarin de schietsport gedijt. Daarbij staan de belangen van de recreatieve en wedstrijdschutter voorop. Inmiddels telt KNSA circa 800 aangesloten verenigingen met bijna 45.000 sportschutters.

SSV Filadelfia is op haar beurt aangesloten bij de KNSA. Door dit lidmaatschap ontvangt ieder lid het KNSA schietsportmagazine en is tevens collectief verzekerd voor het beoefenen van de schietsport op KNSA erkende schietbanen. Tevens ontvangt elke bij de KNSA aangesloten schutter een schietlicentie. Met deze licentie is het mogelijk om nationale en internationale wedstrijden te schieten.

Kwaliteitskeurmerk

  • SSV Filadelfia voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Naast de basiscertificering, waar elke KNSA schietvereniging aan moet voldoen, bezit onze vereniging sinds 2011 de “Gouden Kroon certificering”. Bij de basiscertificering toetst de KNSA of elke schietsportverenigingen in Nederland voldoet aan de minimale kwaliteit- en veiligheidseisen. Maar omdat wij ons willen profileren als een kwaliteitsvereniging hebben wij ons ingezet om naast de basiscertificering ook de ‘Gouden Kroon’ certificering te behalen. Nadat we dit prominente kwaliteitskeurmerk voor het eerst behaalden in 2011 werd dit keurmerk in 2015, 2019 en 2022 weer voor vier jaar verlengd met een score van maar liefst 98%. Hier zijn we als vereniging uiteraard zeer trots op. SSV Filadelfia behoort hiermee tot de kleine en selecte groep van Top schietsportverenigingen in Nederland. Slechts vier Drentse en drie Groningse schietsport verenigen mogen het prestigieuze Gouden Kroon keurmerk dragen.

Geschiedenis

  • Het kerkje van Filadelfia, Bethel (Gods huis) genaamd, is in 1913 gebouwd op het terrein van de inrichting voor maatschapelijk ongeschikte mannen aan de Groningerweg in Tynaarlo. In 1919 werd de kolonie overgenomen door de Nederlandse Landkolonisatie die inwendige zending ten doel had “de opheffing zowel zedelijk als maatschappelijk gevallenen, den ontslagen gevangene en den zwerver”. Na de oorlog kwam men na de conclusie dat het niet meer van deze tijd is om thuislozen teveel af te zonderen van de bewoonde maatschappij en werd Filadelfia gesloten en verkocht. Maar nog steeds staat op het voormalige terrein van Filadelfia het restant van het vergeten derde kerkje van de voormalige gemeente Vries.

In 1999 werd er door een aantal fanatieke sportschutters een schietsportvereniging opgericht met de naam SSV Filadelfia en had als thuis het gelijknamige kerkje. In 2001 werd de noodlijdende schietsportvereniging Op De Korrel (ODK) uit Zuidlaren opgenomen in de vereniging. In goede samenwerking met het bestuur en leden van ODK werd er een professionalisering van SSV Filadelfia voorgesteld. Vanwege de beperkingen van de accommodatie en een verschil in visie tussen de eigenaar van het kerkje en het bestuur van SSV Filadelfia werden er reeds in 2007 plannen gemaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe accommodatie. In november 2010 werd het kerkje door de vereniging verlaten en heeft SSV Filadelfia een ander onderkomen. Wel heeft de vereniging besloten om met trots haar naam te blijven behouden. In het logo van SSV Filadelfia is het kerkje “Bethel” opgenomen.

In 2022 besloot de beheerder van de Watermolendijk om medio 2023 de schietbanen te gaan sluiten. Per 1 april 2023 heeft SSV Filadelfia haar thuisbasis in de schietsportaccommodatie van de Stichting Schietbanen Groningen. Na drieëntwintig jaar op de vrijdagavond geschoten te hebben is de vrijdagavond ingeruild voor de zaterdagavond.