Drentse schietclubs zitten in de lift

Gaat het slecht met de schietsport? Integendeel. Drentse clubs zitten in de lift

bron: Dagblad van het Noorden

De sluiting van schietsportvereniging De Voltreffers in Zeijen doet anders vermoeden. Maar het gaat goed met de schietsport in Drenthe.

Dit blijkt uit een rondgang langs schietsportvereniging Filadelfia in Eelde-Paterswolde en ’t Asser Wapen in Assen. Dit zijn wat grotere clubs die relatief weinig moeite hebben om aan alle moderne eisen op het gebied van de schietsport te voldoen.

De Voltreffers had nog maar zeven leden en besloot de deuren te sluiten.

‘Landelijk doen 42.000 mensen aan schietsport’

,,Het klopt dat er veel kleine verenigingen in de dorpen zijn verdwenen’’, vertelt secretaris René Boes van Filadelfia. Maar bij de grotere clubs zit het ledental in de lift, stelt hij vast. ,,Landelijk zijn er nu 42.000 mensen lid van een schietclub.

Filadelfia is in 1999 gestart met 7 leden, heeft er nu 50 en wil doorgroeien naar 75. Dit wil niet zeggen dat iedereen zonder meer welkom is. Zeker sinds het incident in Alphen aan den Rijn, waarbij een verward lid van een schietclub zes mensen en zichzelf doodschoot, zijn de eisen aangescherpt.

Zeker als clubs met vuurwapens schieten, moeten bestuurders en trainers goed in de gaten houden of leden geestelijk stabiel zijn en of ze niet met verkeerde bedoelingen lid willen zijn van de schietclub. Dit vereist de nodige training van bestuurders en trainers.

‘Zoek liever een andere hobby’

,,Jaarlijks moeten we twee of drie mensen vragen een andere hobby te zoeken’’, zegt Boes. Bij Filadelfia kunnen mensen zowel met luchtdrukwapens als met vuurwapens schieten.

’t Asser Wapen is met 210 leden nog groter dan Filadelfia. Enkele jaren geleden telde de Asser club nog 150 leden.

Opleiding van een half jaar

Een opleiding tot trainer vergt een half jaar. Bestuurders moeten ook allerlei trainingen volgen. Een trainer moet aantonen dat hij bijvoorbeeld lesplannen kan maken en intakegesprekken kan voeren. Er komt een hoop papierwerk bij kijken. ,,Maar de cohesie in de club, de uitdaging om jezelf te verbeteren, dat weegt er ruimschoots tegen op’’, zegt René Boes van Filadelfia.

Filadelfia is wel een schietsportvereniging, benadrukt Boes. ,,We willen sportieve prestaties neerzetten. Dit is ook wel een verschil met de kleinere verenigingen die zijn verdwenen. Daar lag de nadruk meer op de ontmoetingen. Wij hebben een competitie in de drie noordelijke provincies met zeven verenigingen. ’’

Combinatie met atletiek

Ook voor mensen op middelbare leeftijd en ouderen is de schietsport goed te doen, meent Boes. ,,Je moet wel een goede lichamelijke conditie hebben en de juiste schiethouding kunnen aannemen.’’ Een deel van de leden van Filadelfia combineert het schieten met atletiek. Ze rennen een stuk en onderbreken dat met target shooting.

Jeugdspelers zijn van harte welkom bij Filadelfia. ,,Ons jongste lid is 14 en hij speelt hoog in de competitie’’, vertelt Boes. ,,Natuurlijk begeleiden we onze jeugdleden een-op-een.’’ Jeugdleden mogen alleen met luchtdrukwapens schieten, vanaf 18 jaar zijn ook vuurwapens toegestaan.

Nieuwe schietbaan in Assen

’t Asser Wapen kreeg drie jaar geleden een nieuwe schietbaan van 100 meter en dat gaf het ledental een flinke stimulans, stelt vicevoorzitter Frans van der Heijden.

Schietclub ’t Asser Wapen op de nieuwe schietbaan van 100 meter. Foto Hilbrand Dijkhuizen

De vereniging heeft qua leeftijd een zeer gevarieerd ledenbestand. ,,Het oudste lid is 81 jaar, we hebben ook jeugdleden’’, vertelt Van der Heijden.

Niet alle leden houden het zolang vol. De afgelopen jaren zijn er ook leden vertrokken omdat ze zich te oud vonden worden of vanwege hun gezinssituatie. ,,Toch is ons aantal leden nog flink gestegen’’, zegt Van der Heijden.