Cursus vertrouwens­contact­persoon

Op 20 mei 2017 heb ik namens de vereniging de cursus vertrouwenscontactpersoon van de NOC NSF gevolgd. In alle vroegte reed ik naar Heerenveen waar de cursus om 9 uur zou gaan beginnen. Eenmaal daar werd iedereen verwelkomd met koffie en thee en gingen we al vlug van start. Bij de voorstelronde bleek de groep al zeer divers te zijn. Van voetbal tot hockey en van tennis tot watersport, er zaten mensen uit allerlei verenigingen bij. Elk van hen waren aangesteld of inmiddels gevraagd om als vertrouwenscontactpersoon te fungeren binnen hun vereniging.

Opeenvolgend hebben we een aantal onderwerpen behandeld: de rol van een vertrouwenscontactpersoon, het ontstaan van deze rol, grensoverschrijdend gedrag (binnen verenigingen), preventie hiervan, de cijfers van het aantal meldingen en we hebben we de dag afgesloten met een rollenspel waarvoor speciaal acteurs ingeschakeld waren.

Om vijf uur kwam de dag ten einde. Het was een ontzettend leuke en zeer leerzame dag waarmee ik hoop de rol van vertrouwenscontactpersoon in de toekomst voor de vereniging nog beter te kunnen vervullen.

Indien een van jullie het gevoel heeft te maken te hebben met grensoverschrijdend gedrag of andere situaties waarbij je je onprettig of onveilig voelt, dan kunnen jullie bij me terecht (vertrouwenscontactpersoon@svfiladelfia.nl).

Groeten, Nienke