Disciplines

De schietsport kent een zeer grote diversiteit aan disciplines. Deze worden beoefend met verschillende vuur- en luchtdrukwapens, waarvoor afzonderlijke disciplines zijn ingesteld. De vuurwapens variëren van zeer moderne schietsportwapens tot zeer oude voorladers uit vorige eeuwen. Uiteraard is het onmogelijk om met alle disciplines op onze baan te schieten. SSV Filadelfia biedt echter wel een brede keuze aan mogelijkheden, te weten:

 • Klein Kaliber Karabijn

  Een karabijn is feitelijk een geweer met een (iets) kortere loop en minder instelmogelijkheden. De karabijn kan in drie verschillende houdingen geschoten worden, namelijk staand, knielend en liggend. De vereniging beschikt zowel over enkelschots als semi-automatische karabijnen. In de circulaire Wet Wapens en Munitie is vastgesteld dat beginnende schutters alleen gebruik mogen maken van een enkelschots karabijn en dus niet van semi-automatische varianten.

 • Klein Kaliber Geweer

  Een geweer is iets langer dan een karabijn en biedt meer instelmogelijkheden. Een klein kaliber geweer kan in drie verschillende houdingen geschoten worden, namelijk vrijstaand, geknield en liggend. In verband met de lengte van onze baan worden deze allen op 12 meter geschoten.

 • Klein Kaliber Pistool

  De techniek van het pistoolschieten verschilt totaal van die van het geweerschieten, aangezien er met één hand wordt geschoten. Hoewel er binnen het pistoolschieten verschillende disciplines zijn, wordt er bij SSV Filadelfia alleen vrijstaand geschoten op target-kaarten.

 • Lucht

  Het schieten met luchtdrukwapens, zowel geweer als pistool, is een relatief goedkope tak van de schietsport. Hierdoor wordt het “luchtdruk-schieten” met name door junioren maar ook door volwassenen veelvuldig beoefend. Sportschieten met luchtgeweer- of pistool doe je over een afstand van 10 meter. Bij het merendeel van de KNSA-schietsportverenigingen kan er met ‘lucht’ geschoten worden.

  Houdingen

  Luchtgeweer staand, liggend en knielend. In een wedstrijd is het ook mogelijk een combinatie van deze drie houdingen toe te passen. Pistoolschutters schieten altijd in staande houding.

Onze vereniging beschikt over diverse verenigingswapens waar onze leden onbeperkt gebruik van kunnen maken. Voor sommige wapens geldt een restrictie, dat wil zeggen dat ze pas na 18 maanden lidmaatschap gebruikt mogen worden.

SSV Filadelfia beschikt o.a. over de volgende verenigingswapens: