Disciplines

Er zijn veel soorten schietsport. Je kunt verschillende vuur- en luchtdrukwapens gebruiken, met hun eigen regels. De vuurwapens zijn soms heel modern en soms heel oud. Niet alles kan op onze baan. Maar bij SSV Filadelfia kun je wel veel doen, zoals:

 • Klein Kaliber Karabijn

  Een karabijn lijkt op een geweer, maar heeft een kortere loop en minder opties om aan te passen. Je kunt met een karabijn schieten in drie houdingen: staand, knielend of liggend. De vereniging beschikt over enkelschots en semi-automatische karabijnen. Beginnende schutters mogen volgens de Wet Wapens en Munitie alleen met een enkelschots karabijn schieten en niet met de semi-automatische versies.

 • Klein Kaliber Geweer

  Een geweer heeft een langere loop en meer opties dan een karabijn. Je kunt met een klein kaliber geweer schieten in drie houdingen: vrijstaand, geknield of liggend. De afstand is 12 meter vanwege de baanlengte.

 • Klein Kaliber Pistool

  Pistoolschieten is anders dan geweerschieten, want je schiet met één hand. Bij SSV Filadelfia schieten we alleen vrijstaand op target-kaarten. Er zijn ook andere disciplines voor pistoolschieten.

 • Lucht

  Luchtdrukwapens, voor geweer en pistool, zijn goedkoop voor de schietsport. Veel junioren en volwassenen schieten met ‘lucht’. De afstand is 10 meter. De meeste KNSA-verenigingen bieden ‘lucht’ schieten aan.

  Houdingen

  Je kunt luchtgeweer schieten in drie houdingen: staand, liggend of knielend. In een wedstrijd kun je ze combineren. Pistoolschutters schieten altijd staand.

Onze vereniging heeft verschillende verenigingswapens die onze leden onbeperkt kunnen gebruiken. Sommige wapens zijn alleen beschikbaar na 18 maanden lidmaatschap.

Dit zijn enkele van de verenigingswapens van SSV Filadelfia: