De vereniging

Gouden Kroon plakaatSportschieten is een sport voor perfectionisten die niets willen missen. Een sport waar alles in zit, van recreatie tot topsportniveau. Kortom, een sport voor iedereen. Een sport die in Nederland door bijna 40.000 KNSA-schutters wordt beoefend. Een sport die door iedereen en op elke leeftijd kan worden beoefend. Je moet als schutter echter wel bepaalde kwaliteiten bezitten. Om goede resultaten te behalen bij het schieten, moet je beschikken over een goede conditie, lichaamsbeheersing en concentratievermogen. Met deze eigenschappen kun je uitgroeien tot een topper, waarvan Nederland er inmiddels een aantal kent.

SSV Filadelfia is aangesloten bij de KNSA en is op 16 maart 2012 door de KNSA geaccrediteerd als kwaliteitsvereniging. SSV Filadelfia is hiermee de 28e schietsportvereniging die het beeldmerk van de Nederlandsche Kroon mag dragen. De vereniging maakt gebruik van de accommodatie van Schietsportcentrum Watermolendijk in Eelde. Op dit moment telt de vereniging ongeveer 55 leden, zowel mannen als vrouwen.

Bestuur, Trainers en Functionarissen

SSV Filadelfia hecht er waarde aan dat haar leden op een goede en verantwoorde wijze hun sport kunnen beoefenen. Daarom hebben een aantal bestuursleden de KNSA-Wet, Wapen en munitie gevolgd. Vijftien leden van onze vereniging in het bezit van het diploma Verenigings Veiligheid Functionaris. Onze trainingen worden verzorgd door KNSA-gediplomeerde trainers.

Geschiedenis

Bethel TynaarloHet kerkje van Filadedelfia, Bethel (Gods huis) genaamd is in 1913 gebouwd op het terrein van de inrichting voor maatschapelijk ongeschikte mannen aan de Groningerweg in Tynaarlo. In 1919 werd de kolonie overgenomen door de Nederlandse Landkolonisatie die inwendige zending ten doel had “ de opheffing zowel zedelijk als maatschappelijk gevallenen, den ontslagen gevangene en den zwerver”. Na de oorlog kwam men na de conclusie dat het niet meer van deze tijd is om thuislozen teveel af te zonderen van de bewoonde maatschappij en werd Filadelfia gesloten en verkocht. Maar nog steeds staat op het voormalige terrein van Filadelfia het restant van het vergeten derde kerkje van de voormalige gemeente Vries.

Oud logoIn 1999 werd er door een aantal fanatieke sportschutters een schietsportvereniging opgericht met de naam SSV Filadelfia en had als thuis het gelijknamige kerkje. In 2001 werd de noodlijdende schietsportvereniging Op De Korrel (ODK) uit Zuidlaren opgenomen in de vereniging. In goede samenwerking met het bestuur en leden van ODK werd er een professionalisering van SSV Filadelfia voorgesteld. Vanwege de beperkingen van de accommodatie en een verschil in visie tussen de eigenaar van het kerkje en het bestuur van SSV Filadelfia werden er reeds in 2007 plannen gemaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe accommodatie. In november 2010 werd het kerkje door de vereniging verlaten en heeft SSV Filadelfia een ander onderkomen. Wel heeft de vereniging besloten om met trots haar naam te blijven behouden. In het logo van SSV Filadelfia is het kerkje “Bethel” opgenomen.

De KNSA

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie is de instantie die in Nederland het klimaat schept en onderhoudt, waarin de schietsport kan gedijen. Daarbij staan voor de KNSA de belangen van zowel de recreatieve als wedstrijdschutter voorop. De KNSA ontstond aan het einde van de jaren zestig toen de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Scherpschutters, de schietvereniging De Vrijheid en de Nederlandse Luchtbuksfederatie samen gingen. De KNSA telt inmiddels circa 800 aangesloten verenigingen met bijna 45.000 sportschutters.

SSV Filadelfia is op haar beurt aangesloten bij de KNSA. Door dit lidmaatschap ontvangt ieder (gezinshoofd)lid het KNSA schietsportmagazine en is tevens collectief verzekerd voor het beoefenen van de schietsport op KNSA erkende schietbanen. Tevens ontvangt elke bij de KNSA aangesloten schutter een schietlicentie. Met deze licentie is het mogelijk om nationale en internationale wedstrijden te schieten.