Disciplines

De schietsport kent een zeer grote diversiteit aan onderdelen (disciplines). Ze wordt namelijk beoefend met verschillende vuur- en luchtdrukwapens, waarvoor afzonderlijke disciplines zijn ingesteld. De vuurwapens variëren van zeer moderne schietsportwapens tot zeer oude voorladers uit vorige eeuwen. Uiteraard is het onmogelijk om met alle disciplines op onze baan te schieten. SSV Filadelfia biedt echter wel een brede keuze aan mogelijkheden, te weten:

• Luchtgeweer (LG)
  • Luchtpistool (LP)
  • Kleinkaliber Geweer (KKG)
  • Kleinkaliber Karabijn (KKK)
  • Kleinkaliber Pistool (KKP)
  • Grootkaliber Pistool (GKP)

Luchtdruk

Het schieten met luchtdrukwapens, zowel luchtgeweer als luchtpistool, is een relatief goedkope tak van de schietsport. Mede daardoor wordt het “luchtdrukschieten” met name door junioren beoefend, maar uiteraard ook door volwassenen.

Geweer en karabijn

Een karabijn is feitelijk een geweer met een (iets) kortere loop. Zowel geweer als karabijn kan in drie verschillende houdingen geschoten worden, namelijk vrijstaand, geknield en liggend. In verband met de lengte van onze baan worden deze allen op 12m geschoten.

De vereniging beschikt zowel over enkelschots als semi-automatische karabijnen. In de circulaire Wet Wapens en Munitie is vastgesteld dat beginnende schutters alleen gebruik mogen maken van een enkelschots karabijn en dus niet van semi automatische varianten.

Pistool

De techniek van het pistoolschieten verschilt totaal van die van het geweerschoten, aangezien er met één hand wordt geschoten. Hoewel er binnen het pistoolschieten verschillende disciplines zijn, wordt er bij SSV Filadelfia alleen staand geschoten op kaarten. Er kan geschoten worden met kleinkaliber (.22LR) of met grootkaliber (9mm).

De verening beschikt over enkelschots (revolver) en semi-automatische pistolen. In tegenstelling tot geweer/karabijn mogen beginnende schutters wel met een semi-automatisch pistool schieten. Schieten met grootkaliber pistolen is voor een beginnend schutter niet toegestaan.

Overige disciplines

Om onze leden toch kennis te laten maken met andere disciplines worden er door de vereniging regelmatig excursies georganiseerd naar andere schietbanen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld eens op een 300m baan te schieten, kleiduiven te schieten of een rondje Militair Pistool te doen.

Verenigingswapens

Momenteel beschikt SSV Filadelfia over de volgende wapens die door onze leden vrij te gebruiken zijn:

Wapens

• CZ 453